|   Jagoda i Satyanam/about us   |       galeria/gallery      |      kontakt/contact     |         sklep/shop        |


strona w budowie / page under construction

Smaki Podróży

Jagoda i Satyanam razem i osobno podróżowali po wielu krajach na wszystkich kontynentach. Tam poznawali egzotyczne kultury, piękne klimaty oraz smaki i zapachy lokalnych kuchni.

Smaki Podróży to cykl spotkań na temat podróży do fascynujących krajów przedstawionych tym razem z trochę innej perspektywy.

Pokażemy Państwu te kraje "od kuchni. Zgodnie z zasadą "powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś", spróbujemy wspólnie odkryć bogactwo kultur poprzez bogactwo stołu. Będziemy mówić o tym co się jada i jak, o codziennych posiłkach i o świątecznych biesiadach, o zwyczajach związanych z jedzeniem i o potrawach związanych z tradycjami.

Zapoznamy Państwa ze składnikami ,które tworzą regionalną kuchnię – pokażemy nieznane rośliny : owoce, warzywa, zboża i przyprawy w ich naturalnym środowisku oraz w koszach na lokalnym targu. A na koniec niespodzianka... każdy pokaz zwieńczy prezentacja gotowania i degustacja egzotycznego "małego co nieco" .

Tytuł spotkania czerwcowego: Smak Indii

Indie to jedna z najciekawszych turystycznych destynacji.
Kraj dziesięciokrotnie większy od Polski zadziwia bogactwem klimatów, krajobrazów, kultur, języków, religii i ...oczywiście kuchni.
Czy przy takiej różnorodności można mówić o kuchni indyjskiej? Co to jest ajurweda i jaką role w kuchni indyjskiej odgrywają przyprawy?
Co przyrządzają na obiad hinduistyczni Tamilowie z tropikalnego Południa, a co muzułmanie z Kaszmiru na północy ? Czy Sikhowie z Pendżabu jedzą podobnie jak mieszkańcy Bengalu Zachodniego? A co jada się na słynnych indyjskich weselach?

Podczas czerwcowego spotkania chcielibyśmy odpowiedzieć na te i wiele innych pytań.

Alu Matter – Ziemniaki z groszkiem w stylu Północnych Indii
              
Porcja dla 4 osób
Czas gotowania:  20 min

  • Ziemniaki                                                    400 gm
  • Zielony groszek (świeży lub mrożony) 100 gm
  • Cebula                                                         1 średnia                  
  • Kumin                                                         1 łyżeczka
  • Asafetida                                                     szczypta  
  • Chili ( wg uznania)                                      ½ łyżeczki
  • Kurkuma                                                   ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek                                            2 łyżki
  • Sòl                                                            do smaku
  • Świeże listki kolendry                                   1 łyżka

Poori- chleb indyjski
              
Porcja dla 4 osób
Czas gotowania 20 min

  • Mąka razowa                         2 ½ filiżanki
  • Roztopione masło                  1 łyżka
  • Sòl                                       ½ łyżeczki
  • Woda                                  1 filiżanka
  • Olej roślinny                         do smażenia

Beetroot poriyal- buraczki czerwone w stylu południowoindyjskim
              
Porcja dla 4 osób
Czas gotowania : 20 min

  • 400 g buraczków czerwonych
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta  Asafoetida
  • ¼ łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka soczewicy  Urad 
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 mała sucha papryczka chili (wg uznania)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka świeżych listków kolendry